Porositeit van haar

Porositeit van haar bepaalt hoe gemakkelijk jouw haar vocht opneemt. Je kunt natural hair met lage porositeit, normale porositeit of hoge porositeit hebben. Het is handig om de porositeit van jouw haar te weten, want als het laag is, moet je het anders behandelen dan wanneer het hoog is.

Doe de porositeitstest

De porositeitstest is heel eenvoudig. Leg in een glas een aantal schone haarstrengen die na het wassen uit je haar zijn gekomen. Wacht 2, 3, misschien wel 4 minuten en houd de haren in het glas goed in de gaten.

  1. Blijven de haren op het water liggen? Dan heb je haar met lage porositeit
  2. Zinken de haren geleidelijk tot in het midden van het glas? Dan heb je haar met normale porositeit
  3. Zinken de haren snel naar de bodem? Dan heb je haar met hoge porositeit

Wat is porositeit van haar?

De porositeit van je haar bepaalt hoe gemakkelijk jouw haar vocht opneemt en vasthoudt. Heeft jouw haar een lage porositeit? Dan staan de haarschubben zo dicht op elkaar dat de haar nauwelijks vocht op kan nemen. Bij hoge porositeit staan de schubben juist zo ver open, dat het opgenomen vocht er te snel weer uitloopt. Normale porositeit is het meest optimaal. Hier staan de schubben precies zo dat het haar gemakkelijk vocht opneemt en goed vasthoudt. De porositeit van je haar is in principe genetisch bepaald. Maar je kunt het ook beïnvloeden door het gebruik van chemicaliën zoals verf, relaxers of een stijltang.

Behandeling voor haar met lage porositeit

Als je haar een lage porositeit heeft, kan het vocht moeilijk in de haar dringen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de schubben open gaan staan. Dit kun je doen met warmte. Bijvoorbeeld door te stomen met een haarstomer of, als je die niet hebt, met de baggy method (stomen met behulp van een plastic zakje op je hoofd). Na het stomen seal je je haar met een olie of stylingproduct, zodat het vocht niet uit je haar kan ontsnappen.

Behandeling voor haar met normale porositeit

Als je haar een normale porositeit heeft, zul je waarschijnlijk geen problemen met droog haar hebben. Toch moet je je haar ook bij een normale porositeit goed verzorgen. Gebruik een leave-in conditioner met water als eerste ingrediënt en seal je haar vervolgens met een lichte olie.

Behandeling voor haar met hoge porositeit

Als je haar een hoge porositeit heeft, kan het vocht te gemakkelijk je haar weer verlaten. Om dit tegen te gaan kun je het beste een uitwasbare (deep)conditioner gebruiken en die met koud water uitspoelen. Door de kou gaan de haarschubben dicht staan en sluit het als het ware het vocht op in je haar. Vervolgens hydrateer je je haar volgens de LOC of LCO-methode. Je begint dan met een (L) Liquid, een waterhoudend product zoals een dikke leave-in conditioner. Vervolgens gebruik je een (O) Olie en een (C) Cream. Deze laatste twee mag je ook in volgorde omdraaien.